Claes Bang om at spille hovedrollen i The Square: - Nu har jeg kørt i mit fags Rolls-Royce

October 26, 2017
Danish Actor Claes Bang

getty images

Claes Bang er ikke kendt på den internationale filmscene og har heller ikke hidtil gjort sig specielt bemærket i sit hjemland, Danmark. Men i en alder af 50 har han gjort sit store gennembrud med hovedrollen i The Square.

”Jeg har fået lov til at køre Rolls-Roycen af mit fag,” siger Bang, der blev valgt af den svenske instruktør Ruben Östlund ud af en større gruppe internationale skuespillere. ”Jeg kan ikke forestille mig, at der ikke var en skuespiller, der ikke havde villet slå halvdelen af sin familie ihjel for at få lov til at spille denne rolle.”

Bang var dog ikke hele tiden lige begejstret for at spille den succesrige museumsdirektør, Christian, der er i gang med planlæggelserne til udstillingen ’The Square’ for et prestigefuldt museum i Stockholm. Östlund, der vandt Guldpalmen i Cannes i maj måned for satiren, var krævende og kørte især Bang til det yderste.

”Det var satme hårdt,” siger Bang, der generelt bruger mange bandeord til at understrege sine følelser og holdninger. ”Ruben og jeg var også uvenner igennem denne proces. Vi skændtes jo, og der var nogen dage, hvor vi ikke skiltes på den bedste måde.”

Bang arbejdede i 72 dage på filmen, og da han var halvvejs inde projektet, var han i tvivl om, hvorvidt han kunne komme til ende. Det var så hårdt, at han flere gange græd, når han kom hjem fra optagelserne.

”Det var ikke fordi jeg var ked af det. Men det er rigtigt, at sådan var det. Jeg kan huske en dag, hvor jeg lukkede mig ind i den her lejlighed, og så stod tårerne bare vandret ud af hovedet på mig og jeg tænkte: ’Hvad fanden sker der?’ Jeg var bare slidt. Helt, helt  slidt.”

En af årsagerne til at han var slidt var, at Östlund tog rigtigt mange lange takes.

”Det gør, at man har mulighed for at arbejde fuldstændig i bund. Man kommer jo til at tage denne karakter alle vegne hen den overhovedet kan komme. ”

Östlund var desuden ikke synderligt meddelsom i forhold til Bangs præstation undervejs, så han følte sig usikker hele vejen igennem

”Jeg er bekræftelsessyg,” indrømmer Bang. ”Jeg skal jo for fanden have at vide, at det fungerer. ”

Danish actor Claes Bang in a scene from "The Square"

Claes Bang in a scene from The Square.

magnolia pictures

 

På stoffer

Museumslederen Christian er på overfladen en sofistikeret og kultiveret mand. Men man kommer godt rundt om Christian i The Square og han viser sig fra sin dyriske og mindre sympatiske side også.

”Det er enormt fedt at få lov til at bruge sig selv nærmest i ekstrem grad,” siger Bang.  ”Det var bare som at være på stoffer, for man ville bare lave mere. Det var sjovt at opleve.”

Bang spiller bandt andre overfor amerikanske Elisabeth Moss. Hun har rollen som en journalist, der skal interviewe Christian om den ny udstilling ’The Square’. De lander hjemme hos hende i en svedig og komisk sexscene, der ender med en kamp om at skille sig af med et kondom.

”Da vi skulle indspille kondomscenen, kunne vi næsten ikke få den lavet, fordi vi ikke kunne holde op med at grine ad det.”

The Square er en satire. Men Bang påpeger, at den ikke passer ind i  en ’kasse’. Den har nærmest opfundet sin egen dramaturgi, mener han.

”Det er sådan en gråzone. Det er det, der er så sjovt med den her film -  at den sætter noget lys på de der ting: Hvad er vores godgørenhed lavet af? Er den lavet af en ting som  handler om at vi vil få det godt med os selv, eller vil vi gerne gøre godt for andre.”

Bang påpeger, at han er stolt af at medvirke i en film, der rykker et skridt videre og hvor man kan have halvfilosofiske samtaler om hvordan vi opfører os overfor hinanden efter rulleteksterne.

”Det sætter også tanker i gang hos mig selv: Hvordan går jeg egentlig selv og gør med mit liv.”

En ting synes dog sikkert. Han skal ikke spille James Bond, selvom der går rygter om det.

”Der jo meget flatterende og sjovt og alt muligt, og hvis det skulle vise sig at være sandt, så ville det da være i orden. Jeg lapper det i mig. Hvis der er noget konkret i det, så har de ikke fortalt mig om det.”