Comic-Con: Sarjakuvafanien rockfestivaali

by Kirpi Uimonen Ballesteros July 25, 2016
Director James Gunn (L) and Ravagers from Marvel Studios’ "Guardians Of The Galaxy Vol. 2” attend the San Diego Comic-Con International 2016 Marvel Panel in Hall H on July 23, 2016 in San Diego, California.

Director James Gunn (L) and Ravagers from Marvel Studios’ "Guardians Of The Galaxy Vol. 2” attend the San Diego Comic-Con International 2016 Marvel Panel in Hall H on July 23, 2016 in San Diego, California.

©Marvel Studios 2016

Viihde- ja sarjakuvatapahtuma Comic-Con on yhdistänyt vuosia huvin ja bisneksen. Se alkoi neljäkymmentäkuusi vuotta sitten noin sadan hengen sarjakuvatapahtumana ja on kasvanut massiiviseksi yli 150 000 hengen populaarikulttuurifanin kohtaamispaikaksi. Hiljalleen myös Hollywood-studiot heräsivät mahdollisuuteen ja reilut kymmenen vuotta San Diegossa on markkinoitu sarjakuviin perustuvia elokuvia ja televisiosarjoja toden teolla. Kirjo on laajentunut scifistä ja fantasiasta mainstream tarinoihin; kuten tämän vuoden kohistuun, Oliver Stonen ohjaamaan Snowden-elokuvaan tai televisioon palaavaan draamasarjaan Pako ja uudelleen lämmiteltyyn Ihmemies MacGyveriin, joka kertoo päähenkilö Angus MacGyverin nuoruusvuosista ennen kuin hän teki salaisia tehtäviä hallitukselle ja liittyi Phoenix-säätiöön.Pääpaino on kuitenkin fantasiassa. Se näkyy katukuvassa. Vastaan voi kävellä kopio Hämähäkkimiehestä, Lepakkomiehestä, Kapteeni Amerikasta, Darth Vaderistä, Superwomanista, Predatorista, Guardians of the Galaxy- ja Suicide Squad -elokuvien hahmoista, Game of Thrones -sarjan Daenerys Targaryenistä ja Jon Snowsta, The Walking Dead -ohjelman Rick Grimesista, zombieita ylipäätään tai oikeastaan kuka tai mikä tahansa. Vain mielikuvitus on rajana. Parhaimmillaan asun tekeminen kestää kuukausia, toiselle riittää teema t-paitaan pukeutuminen. Comic-Conin ilmapiiriin kuuluu, että Darth Vader halaa Superwomania tai Predator juttelee sulassa sovussa festarikävijöiden kanssa.

Zombies at Comc-Con 2016

Zombies at Comic-Con International: San Diego 2016

Anke Hofmann/HFPA

 

Predator at Comic-Con International: San Diego 2016

Predator at Comic-Con International: San Diego 2016

Kirpi Uimonen Ballesteros/HFPA

 

Sama rauhallinen ilmapiiri huokuu satoja metriä pitkistä jonoista. Vannoutuneimmat fanit saattavat yöpyä yön tai kaksi San Diegon messukeskuksen ulkopuolella, jotta varmistavat paikkansa haluamaansa paneeliin. Suosituimpia ovat Hall H -tapahtumat, joissa isot studiot perinteisesti julkistavat odotettujen fantasiaelokuviensa trailerit ja paikalla on elokuvien näyttelijöitä ja tekijöitä. He huudattavat yleisöä, paikalle mahtuu kerralla reilut 6500 ihmistä, kuin muusikot rockfestareilla.

Hall H line at Comic-Con International: San Diego 2016

Hall H line at Comic-Con International: San Diego 2016

Kirpi Uimonen Ballesteros/HFPA

 

Tänä vuonna hurmos oli katossa Marvelin tapahtumassa. Siellä esitettiin otteita uudesta Hämähäkkimies-elokuvasta Spider-Man: Homecoming sekä leffoista Guardians of the Galaxy vol. 2 ja Doctor Strange. Siellä myös paljastettiin Black Panther -elokuvan logo ja että Brie Larson on Captain Marvel. Sokerina pohjalla oli lyhytfilmi Thorista ja siitä, mitä Pohjolan ukkosen jumala teki sillä aikaa, kun Marvelin muut sarjakuvahahmot tappelivat keskenään Captain America: Civil War -leffassa.

Vaikka vuonna 2016 Comic-Conissa oli viime vuosiin verrattuna vähemmän elokuvatapahtumia, riitti siellä hämmästeltävää. Conan O’Brien esitteli Warner Bros. -studion odotettuja uutuksia: Wonder Woman, Fantastic Beasts and Where to Find Them, Justice League, The Flash, Aquaman, Batman ja ensi kuussa ensi-illassa oleva Suicide Squad.

Yksi sen päätähdistä, Will Smith joutui käytännön pilan kohteeksi. Hän oli kirjoittamassa nimikirjoituksia messuhallissa tuhansien fanien ympäröimänä, kun Teräsmiehenä tunnetuksi tullut Henry Cavill pyysi yhteiskuvan Smithin kanssa. Cavill oli piiloutunut V niin kuin verikosto -elokuvan Guy Fawkes -naamion taakse ja paljasti kasvonsa vasta valokuvaushetkellä. Kun Smith kääntyi kiittämään ja kättelemään ihailijaansa, hän huomasi tutun naamaan ja repesi nauruun.

Myös The Fifth Element – puuttuva tekijä -elokuvan ohjaajan Luc Bessonin ensi kesänä ilmestyvää Valerian and the City of Thousand Planets -tieteistoimintaelokuvaa odotetaan kuumeisesti. Se on tähän mennessä kallein Euroopassa kuvattu elokuva. Sen budjetti on hulppeat 180 miljoonaa dollaria.

Elokuvia vahvemmassa roolissa oli tänä vuonna televisiosarjat. Hittisarja The Walking Dead -teema näkyi joka puolella samoin kuin Robert Kirkmanin luoma toinen zombie-sarja Fear the Walking Dead. Viikonlopun polttava helle toisin oli tehdä kaikista eläviä kuolleita.

Odotettu uusi supersankari sarja Luke Cage nähdään Netflix-palvelussa marraskuussa. Sen jaksot on nimetty Wu-Tang Clan -hip hop -yhtyeen biisien mukaan. Marvel työstää parhaillaan myös uusia sarjoja Iron Fist ja Legion, joka sijoittuu X-Menin maailmaan.

Suomalaisille rakas Geena Davis kertoi uudesta sarjastaan The Exorcist, joka perustuu saman nimiseen, vuonna 1973 ilmestyneeseen elokuvaan. Comic-Conissa kuhistiin myös kahdesta ensi vuonna nähtävästä Bryan Fullerin sarjasta: Star Trek Discovery ja American Gods. Tänä vuonna tapahtumassa juhlittiin Star Trek -tarinan 50-vuotistaivalta ja festivaali alkoi keskiviikkoiltana uuden Star Trek Beyond -elokuvan ensi-illalla.

Vanhoista sarjoista odotetuimpia ovat Ash vs. Evil Dead ja erityisesti se, että pitkän linjan näyttelijä Lee Majors tullaan näkemään Ashin isänä kauhukomediassa.

Kun aikaa jäi, comicconilaiset pelasivat, tietenkin, Pokemon Go -peliä.