Dobbeltgænger i Berlin

by Tina Jøhnk Christensen April 8, 2018
Actor Ulrich Thomsen in the TV series "Counterpart"

courtesy Starz

Hvem er vi virkelig? Det var dette spørgsmål, der fascinerede Ulrich Thomsen ved hans aktuelle serie Counterpart. Her er verden delt i to – og alle har en doppeltgænger.

TV-serien Counterpart foregår i Berlin i en form for koldkrigs-univers, hvor to forskellige verdener spionerer på hinanden. Ulrich Thomsen har rollen som Aldrich, der har en ledende rolle på en af efterretningstjenesterne.

“Det er jo sci-fi, så jeg har ærligt talt ikke tænkt over, om der er paralleller til Berlins historie,” siger Ulrich Thomsen, der hovedsageligt filmede i den tyske hovedstad indtil april sidste år.  ”Men det er på ingen måde et historisk dokument. Det handler om, at der er en sygdom, der har spredt sig, og hvad konsekvenserne af det er.”

Den danske skuespiller er blandt andet kendt fra den amerikanske TV-serie Banshee, hvor han spiller skurken – en lokal forbryderkonge - Kai Proctor. Han bød en ny rolle i en TV-serie velkommen.

”Jeg kunne lide ideen ud fra et tematisk synspunkt,” fortæller Ulrich Thomsen. ”Verden er meget lille i dag, hvor folk er ens og alligevel er vi fremmede – og vi kæmper alle med vores identitet: Hvem har den rigtige identitet?”

Ulrich Thomsens karakter, Aldrich, er en mand af få ord, hvilket var den største udfordring for den danske skuespiller.

”Han er en meget iagttagende mand. Han taler ikke så meget, men man kan tydeligt se, at han er en mand, der er god til at aflæse folk. Han er sådan en business as usual type. Der bliver slået hårdt ned og ikke givet ved dørene.”

Aldrichs arbejde er hemmelighedsfuldt, og det er til at begynde med uklart hvad, der foregår på kontoret og hvad der foregår mellem de to verdener.

”Det er et efterretningstjenestekontor, hvor de samler oplysninger,” siger Ulrich Thomsen. ”Jeg har aldrig været på sådan et kontor før, men det bliver beskrevet som et CIA-agtigt kontor, hvor de holder øje med ting, der er mistænkelige.”

Ulrich Thomsen and J.K. Simmons in a scene from the TV series Counterpart

courtesy Starz

 

To identiteter

Aldich befinder sig i den mindre moderne verden, der af Ulrich Thomsen beskrives som værende lidt bagud. Men ligesom alle andre har han en klon i den anden, moderne verden.

”Min klon i den anden verden har en anden personlighed. Det er det, der er interessant. De ser ens ud, men de har to forskellige personligheder. Dem med den fremmede personlighed – som f.eks. den slemme J.K. Simmons – kommer over i vores verden og vil tage over. Så det handler om: Hvem er vi egentlig? Hvem er de rigtige? Det kunne jeg meget godt lide.”

J.K. Simmons, der vandt en Golden Globe og en Oscar for sin præstation som den sadistiske musiklærer i Whiplash, spiller hovedrollen som Howard Silk. Han har ligesom alle andre en doppeltgænger i det parallelle univers – og det er to vidt forskellige mænd.

”Man kan ikke betragte det på et dybdepsykologisk plan, for det er underholdning og sci fi,” påpeger Ulrich Thomsen. ”Vi ser på en anden del af verden som et skræmmebillede, men i princippet er vi alle mennesker – og hvem har ret til at være de rigtige personligheder?”

Ulrich Thomsen har mange scener med J.K. Simmons, som han længe har beundret.

”Han er meget sød – og han er en god skuespiller, som jeg har været fan af i meget lang tid,” siger Ulrich Thomsen om sit tætte samarbejde med J.K. Simmons. ”Man frygter altid at de store stjerner er nogle store krukker, men sådan oplevede jeg ham slet ikke. Han var vældig sød og imødekommende.”