Fassbender i skandinavisk noir

by Tina Jøhnk Christensen March 31, 2017
Michael Fassbender

HFPA

Irske Michael Fassbender har endelig også fået øjnene op for skandinavisk noir. Han er snart aktuel i “Snemanden”, hvor han portrætterer Jo Nesbøs hårdkogte drankerdetektiv Harry Hole.

Michael Fassbender havde ikke læst en eneste skandinavisk krimi, da han fik jobbet som Harry Hole i ”Snemanden”. På trods af de skandinaviske krimiforfatteres store popularitet verden over med blandt andre Stieg Larson, Henning Mankell og Jo Nesbø i front, havde den irske skuespiller endnu ikke personligt stiftet bekendtskab med ’Nordic noir’. Men han har altid været begejstret for krimigenren.

”Jeg elsker de gamle krimier,” siger Michael Fassbender, der påpeger, at han med sine 39 år tilhører ’den generation’. ”Der var mange af dem, da jeg voksede op.”

Så da Michael Fassbender fik chancen for at medvirke i Tomas Alfredsons filmatisering af den norske forfatter Jo Nesbøs ”Snemanden”, var han begejstret og gik straks i gang med at læse romanen.

”Jeg nød virkelig at læse hans bøger,” siger Michael Fassbender, der snart blev fanget af flere af Jo Nesbøs Harry Hole romaner. ”Jeg læste dem i rekordfart på trods af, at jeg er en meget langsom læser.”

Det var dog først og fremmest den svenske instruktør Tomas Alfredson, der tiltrak Michael Fassbender ved projektet. Han havde set ”Lad den rette komme ind” (2008) og var imponeret. Men da de forsøgte at samarbejde på den svenske instruktørs ”Dame, konge, es, spion” (2011), var Michael Fassbender dog midt i indspilningerne af ”X-Men: First Class” (2011).

”Jeg var fan af ham og hans arbejde, og det var en fornøjelse at samarbejde med ham. Han er en sand kunstner: En helt speciel filmskaber, og jeg har lært meget af at betragte ham arbejde. Han er særdeles præcis og så har han en fantastisk form for humor.”

Intens med humor

Michael Fassbender er kendt for sine intense og ofte dystre karakterer. Han spillede f.eks. IRA-aktivisten Bobby Sands i ”Sult” (2009),  den sexafhængige Brandon i ”Shame” (2011) og slaveejeren Edwin Epps i ”12 Years a Slave” (2013). Alle særdeles krævende roller. Men Michael Fassbender er alligevel meget afslappet og munter under optagelserne af sine film.

”Sådan er jeg bare,” siger Michael Fassbender om sit gode humør. ”Jeg læser mine replikker så mange gange, at det kommer ad sig selv, når jeg er på optagelserne. Og man kan enten le eller græde, og i mine øjne er det lettere at gøre det første end det andet. Jeg forsøger at have god humor og nyde livet. Jeg bruger meget tid på mit arbejde, så jeg forsøger at nyde det så godt jeg kan.”

Det var samme attitude Michael Fassbender havde, da han var i Norge og indspille ”Snemanden” i bidende vinterkulde. Her foregik de lange optagelser ofte udendørs i sneen.

”Jeg elskede det,” siger Michael Fassbender om at arbejde i Oslo og omegn. ”Jeg var lidt bekymret for kulden, men det endte med at være et af de bedste jobs jeg nogensinde har haft. Det var koldt, men det var tør kulde, og især den første uge i Oslo var det koldt. Jeg prøvede at stå på ski for første gang nogensinde, hvilket var en utrolig oplevelse.”

Michael Fassbender spiller den hårdkogte politimand Harry Hole, der er på jagt efter en massemorder, der dræber kvinder og efterlader snemænd på gerningsstedet. Det er svenske Rebecca Ferguson, der spiller Katrine Bratt – en ny kollega, der kommer fra Bergen. Michael Fassbender var godt tilfreds med at være omgivet af svenskere.

”De er gode til at fortælle historier,” siger Michael Fassbender, der blandt andet spillede overfor Alicia Vikander i ”The Light Between Oceans” (2016) - de danner også par privat. ”Jeg har arbejdet med Alicia og Rebecca og andre svenske skuespillere, og de kan fange accenter som ingen andre ikke-engelsktalende europæere. Det er fantastiske folk, som er sjove at være sammen med og siger tingene lige ud.”

Michael Fassbender var også tiltrukket af rollen som Harry Hole. Harry kæmper hele tiden med at lægge sprutten på hylden, har problemer med kærligheden og mange indre dæmoner.

”Han er både interessant og meget menneskelig,” siger Michael Fassbender om Jo Nesbøs antihelt. ”Han bliver såret i alle bøgerne – ofte på en eller anden slem måde -  og det gør ham meget menneskelig. Der er noget nobelt over ham, men han er samtidig noget af en dranker. Han er en kompleks person. Og i Tomas’ hænder vidste jeg, at det ville blive en meget dyb film.”

Svensk start

Det er ikke første gang Michael Fassbender er blevet hyret af en svensker. Faktisk var hans første job som skuespiller nogensinde en SAS reklame, som han lavede mens han var studerende i 1998. Det hjalp ham betale for sit studie på dramaskolen.

”Jeg har gode minder for det var en god reklame,” siger Michael Fassbender leende om den morsomme reklame, hvor han skulle være splitternøgen i et svensk køkken og blev overrasket af sin elskerindes mor, mens han drak fra et mælkekarton. ”Jeg har fløjet SAS et par gange sidenhen og tænker på det hver gang jeg sætter mig ind i en SAS-flyver. Men jeg fik ingen bonuspoint for det. Ellers havde jeg sikkert fløjet SAS hele livet.”