Golden Globe - ehdokkuudet menivät huippunäyttelijölle ympäri maailman

by HFPA December 14, 2013

Hollywood Foreign Press Association -järjestö julkaisi 71. Golden Globe -gaalan ehdokkaat torstaiaamuna Los Angelesissa. Tunnustusta saivat niin mukaansatempaavat draamat kuin sydämelliset komediat sekä intiimit introspektiiviset tarinat.

Steve McQueenin ohjaama 12 Years a Slave hallitsi elokuvien draamakategoriaa seitsemällä ehdokkuudella; paras draama, paras ohjaus, paras käsikirjoitus (John Ridley), paras miespääosa (Chiwetel Ejiofor), paras miessivuosa (Michael Fassbender) ja paras naissivuosa (Lupita Nyong’o). Samaan ylsi David O. Russelin komedia American Hustle; paras komedia, paras ohjaus, paras käsikirjoitus (Eric Warren Singer / David O. Russell), paras naispääosa (Amy Adams), paras miespääosa (Christian Bale), paras naissivuosa (Jennifer Lawrence) ja paras miessivuosa (Bradley Cooper).

Alexander Paynen sielukas ja hauska Nebraska, road trip -tarina eläkkeellä olevasta miehestä ja hänen aikuisesta pojasta, sai viisi ehdokkuutta. Paynen lisäksi ehdolla on 77-vuotias Bruce Dern, joka on ollut ehdolla Golden Globe -gaalassa kahdesti aiemmin 1970-luvulla. Hänen ikätoverinsa, vuonna 1936 syntynyt Robert Redford on voittanut Golden Globe -palkinnon kahdesti. Nyt hän on ehdolla J.C. Chandorin ohjaamasta ja kirjoittamasta All Is Lost -draamasta, jossa hän yrittää selviytyä yksin merellä.

Alfonso Cuaronin häikäisevä tieteisfiktio katastrofista, jännityksestä ja uudelleensyntymisestä Maan kiertoradalla, Gravity, nappasi neljä ehdokkuutta. Kolmella ehdokkuudella palkittiin Paul Greengrassin ohjaama Captain Phillips, Stephen Frearsin ohjaama Philomena, Joel ja Ethan Coenin ohjaama Inside Llewyn Davis, Justin Chadwickin ohjaama Mandela: Pitkä tie vapauteen ja Spike Jonzen omaperäinen tieteisfiktioromanssi Her.

Kaiken kaikkiaan tämän vuoden ehdokkaat kuvastavat elokuvien kansainvälistymistä. Paras ohjaus -kategoriassa kilpailevat amerikkalaisohjaajien lisäksi ohjaajat Meksikosta (Cuaron) ja Isosta-Britanniasta (McQueen and Frears). Captain Phillips -draaman on ohjannut englantilainen Paul Greengrass. Mandela: Pitkä tie vapauteen -elämänkerran ohjaaja Justin Chadwickin on Etelä-Amerikasta. Rush-elokuvan näyttelijä Daniel Brühl on Saksasta, Lupita Nyong’o Keniasta, Idris Elba, Chiwetel Ejiofor ja Judi Dench Englannista. Nyt, Philomena-elokuvan ansioista, Dench on ehdolla Golden Globe -gaalassa 11. kertaa. Hän on voittanut Kultaisen maapallon kaksi kertaa aiemmin, elokuvasta Mrs. Brown (1997) ja televisioelokuvasta The Last of the Blonde Bombshells (2000)

Golden Globe -televisioehdokkuuksia jaettaessa tehtiin historiaa. Tänä vuonna huomioitiin ensimmäistä kertaa tilausvideopalvelut. Netflixin ohjelmat, House of Cards, Orange is the New Black ja Sukuvika, keräsivät kuusi ehdokkuutta.

Ainut uusi ehdokas paras komediasarja -kategoriassa on Brooklyn 99 -sarjan päänäyttelijä Andy Samberg. Viime vuoden ehdokkaista HFPA muisti Zooey Deschanelia (Kolme miestä ja tyttö), Lena Dunhamia (Girls), Edie Falcoa (Nurse Jackie), Julia Louis-Dreyfusia (Veep – Rouva varapresidentti), Amy Poehleria (Puisto-osasto), Don Cheadlea (House of Lies) ja Jim Parsonsia (Rillit huurussa). Pitkän tauon jälkeen ehdokkuuden saivat Michael J. Fox (The Michael J. Fox Show) ja Sukuvika-komedian Jason Bateman, joka voitti samasta sarjasta Golden Globen vuonna 2005. Silloin ohjelma nähtiin Yhdysvalloissa Fox-kanavalla ja Suomessa kanavilla MTV3 ja Subtv.

Draamasarjojen puolella nähdään enemmän uusia yrittäjiä, kuten Tatiana Maslany (Orphan Black), Taylor Schilling (Orange is the New Black), Kerry Washington (Scandal) ja Michael Sheen (Masters of Sex).

Kanavista HBO sai yhdeksän ehdokkuutta. Neljä televisioelokuvasta My Life with Liberace (Suomessa ja muualla Euroopassa elokuva esitettiin elokuvateattereissa, mutta Yhdysvalloissa se nähtiin maksukanava HBO:lla), kaksi televisioelokuvasta Phil Spector, kaksi komediasarjasta Girls ja yhden komediasarjasta Veep – Rouva varapresidentti. Netflix, Showtime ja Starz saivat kaikki kuusi ehdokkuutta. Starz minisarjoista Dancing on the Edge ja White Queen, Showtime parhaasta draamasarjasta Masters of Sex sekä viisi eri näyttelijäehdokkuutta; Liev Schreiber (Ray Donovan), Michael Sheen (Masters of Sex), Don Cheadle (House of Lies), Edie Falco (Nurse Jackie) ja Jon Voight (Ray Donovan).

Kolme näyttelijää jännittää tuplasti tammikuun 12. päivänä, jolloin Golden Globe -gaala pidetään Beverly Hilton -hotellissa. Chiwetel Ejiofor on ehdolla sekä draamasta 12 Years a Slave että minisarjasta Dancing on the Edge. Toinen britti, Idris Elba, jakaa ehdokkuudet samoissa kategorioissa Ejioforin kanssa. Elba on ehdolla Mandela: Pitkä tie vapauteen -draamaelokuvan lisäksi Luther-minisarjasta. Julia Louis-Dreyfus taas on ehdolla parhaaksi näyttelijäksi komediasta Enough Said, joka jäi entisen Sopranos-tähden James Gandolfinin toiseksi viimeiseksi elokuvaksi. Louis-Dreyfus on ehdolla myös parhaaksi näyttelijäksi komediasarjasta Veep – Rouva varapresidentti.

Käännetty ja mukautettu Luca Celadan ja Jenny Cooney’n teksteistä.
Kirpi Uimonen Ballesteros