Jaime Lannisters gode hjerte

by HFPA April 28, 2015

Nikolaj Coster-Waldau spiller den brutale Jaime Lannister i HBOs Game of Thrones. Men han fortæller HFPA, at han gør det alt sammen pga. sit gode hjerte.

Man kan ikke ligefrem kalde Jaime Lannister for et godt forbillede. Den 44-årige danske skuespiller, der spiller den brutale ridder i den megapopulære hitserie Game of Thrones er enig så langt hen ad vejen. Men han kan alligevel ikke helt lade være med at finde en nobel motivation bag hans karakters voldelige gerninger.

”han har gjort mange voldelige ting,” sagde Nikolaj Coster-Waldau under et interview i Los Angeles for nylig. ”Men det interessante i mine øjne er, at man gør noget af kærlighed – som er noget smukt – men hvad man gør er virkelig frygteligt, brutalt og dødeligt. Hvis man kigger på vores verden, så foretager vi os mange ting med de bedste intentioner og spørgsmålet er om hensigten helliger midlet.”

Nikolaj Coster-Waldau chokerede allerede i sin første scene af Game of Thrones, da den havde premiere på HBO i april måned i 2011. Det var en elskovsscene med søsteren Cersei Lannister (Lena Headey). I slutningen af fjerde sæson har han endnu en intens sexscene med hende – men denne gang foran liget af deres døde far. Deres samleje er så voldsomt, at det er svært at beskrive som elskov og kunne fortolkes som voldtægt. Men Nikolaj Coster-Waldau vil stadig helst fokusere på sin karakters positive udvikling.
”Jeg tror, at det handler om hans kærlighed til familien,” siger han om karakterens motivation. ”Han mødte Brienne i trejde sæson, hans mistede sin hånd og han var nødsaget til at omstille sig på en ny situation. Han er også blevet ældre og er nødt til at tage ansvaret for sin familie. Han har levet et hemmelighedsfuldt liv, og nu er det måske gået op for ham, at det ikke var en stor succes.”

Det er måske Nikolaj Coster-Waldaus eget gode hjerte, der påvirker hans fortolkning af Jamie Lannister. Og måske hans forhold til sin egen familie privat. Den snart 45-årige dansker er nemlig lykkeligt gift med Nukaka Coster-Waldau, som han mødte til prøverne på radiospillet ”Ørnekaldet” for DR i 1997. I dag har de været gift i 17 år og de har to unge piger.

”Jeg har det ret godt,” siger Nikolaj Coster-Waldau, der stadig bor hjemme i Lyngby i København på trods af sin internationale succes. ”Jeg har en vidunderlig familie. Jeg har to døtre, og det mest skræmmende ved det er, at de vokser op så hurtigt.”

Nikolaj Coster-Waldau er nok kendt som værende en særdeles nydelig mand. Han er også usædvanligt rar og imødekommende, hvilket gør ham endnu mere tiltrækkende. Hans rolle i som den kyniske ridder Jamie Lannister er da også beskrevet som ’gudesmuk’ i Game of Thrones, men han er ikke selv synderligt forfængelig.

”Jeg har ikke noget problem med at være midaldrende, for vi kan ikke ændre, at vi bliver ældre og skal dø en dag. Vi bliver ældre hvert år og hvis man bliver deprimeret over at blive ældre, så er det spild af tid. Jeg er ret glad for, hvor jeg er i mit liv.”

Game of Thrones, der er baseret på en romanserie på 5 bøger af forfatteren George R.R. Martins, havde premiere i 2011. Det er femte sæson, der kører nu og mange af skuespillerne er blevet nære venner – næsten som familie.
”Dem jeg er tættest på, er dem, der var med fra starten,” siger Nikolaj Coster-Waldau om sine medspillere. ”Det gælder blandt andet Kit Harrington, Peter Dinklage, Lena Headey og så selvfølgelig dem, som jeg har spillet meget med som er Gwendoline Christie og en ny en i år, som jeg ikke kan fortælle hvem er. Og dem bagved kameraet, Dan Wise og David Benioff, som jeg er blevet rigtigt gode venner med.”

TC