Lukas Dhont: “Festivals zijn een onderdompeling van cinema”

by Greet Ramaekers April 4, 2020
Filmmaker Lukas Dhont

stephane cardinale/corbis/getty images

De Vlaamse first-time regisseur Lukas Dhont (28) kreeg de liefde voor film met de paplepel ingegoten door zijn moeder. Dankzij de passie die ze uitstraalde telkens als ze terugkwam van de bioscoop, zag de piepjonge Gentenaar al op vroege leeftijd welk effect cinema kan hebben op een individu! Met onwaarschijnlijk vakmanschap en gevoeligheid, bracht Dhont in 2018 zijn eerste langspeelfilm Girl, een transgender verhaal over een vijftienjarige ballerina die als jongen geboren wordt maar vrouw wil worden. De film ging in wereldpremière tijdens het filmfestival van Cannes en kreeg een staande ovatie van maar liefst tien minuten. De jonge regisseur werd op de “fameuze Croissette” met prijzen overladen: Dhont sleepte de Camera D’or in de wacht, terwijl hoofdrolspeler Victor Polster de prijs voor beste acteur in de categorie Un Certain Regard won. Ook streamingreus Netflix was helemaal in de ban en kocht de rechten van “Girl”, gevolgd door een impressionante wereldwijde campagne. De kracht van deze jonge filmmaker is zijn talentvolle vertelkunst op cinematografische wijze. Daarbij werkt zijn liefde en enthousiasme om films te maken aanstekelijk.

 Met je eerste langspeelfilm Girl leefde je een jaar lang op een wolk! Na talloze festivalprijzen volgde in de vroege ochtend van 6 december het orgelpunt met een Golden Globe nominatie in de categorie “Best Foreign Language Film." Hoe heb jij dat nieuws gevierd en wat betekende die nominatie voor jou?

Ik volgende de uitzending live online. Het was echt een surreëel moment toen Christian Slater de nominaties voor Best Foreign language aankondigde en ik de woorden “Girl, Belgium” over zijn lippen hoorde rollen... gewoon te gek! Mijn team, achterban en ik zijn meteen de stad Gent ingetrokken om een glaasje te heffen. Het was een overrompelend jaar qua wereldcinema en weet je, toen ik enkele weken later tijdens het persmoment tussen Alfonso Cuaron en Pawel Pawlikowski zat, voelde ik me als het ware een kind tussen de volwassenen.

Hoe heb jij de avond van de Golden Globes beleefd?

Wat ik vooral indrukwekkend vond, was de rit van mijn Sunset Tower Hotel naar de Globes: al die beveiliging, de rode loper... waw! Eens in de zaal, zaten we langs mensen van Disney aan tafel, die gedekt was met gigantische Moët & Chandon flessen.  Enkele meters verder pronkte Lady gaga in een purperen jurk. Die dag voelde echt aan als een ongelofelijke ervaring.

Momenteel wordt bijna elk filmfestival afgelast. Hoe belangrijk zijn deze festivals voor filmmakers en entertainmentindustrie peeps?

Het succes van Girl is begonnen tijdens Cannes. Een festival is een plek waar mensen vanuit alle hoeken van de wereld een film kunnen ontdekken. Het is een bad, een onderdompeling van cinema voor een bepaald aantal dagen... Ik vind het boeiend dat festivals momenteel online gaan als antwoord op de coronacrisis. Op deze manier bereikt cinema ons gelukkig toch nog. Ook vanuit het publiek, denk ik dat daar nu nood aan is. Ik omarm het alvast. Tegelijkertijd hoor je me niet ontkennen dat het voor mij nog altijd wel een bepaalde romantiek heeft om een film op een festival te ontdekken. In een cinemazaal word ik helemaal ondergedompeld in een ander universum. Ik mis het nu echt om naar de bioscoop te gaan.

Hoe kijk jij nu naar de wereld tijdens het coronavirus? Wat effect heeft deze pandemie op jouw werk en jouw leven?

Momenteel is mijn dagelijks werk niet echt veranderd aangezien ik al een tijdje thuis aan een tweede scenario aan het schrijven ben. Maar uiteraard voel ik mee met al die filmmakers rondom mij die wel van het ene moment op het andere zijn getroffen door deze crisis… Anderzijds veroorzaakt deze gebeurtenis wel een versimpeling van ons dagelijks leven. Veel sociaal contact valt weg, we zijn meer op ons zelf aangewezen wat ook veel positieve gevolgen met zich meebrengt.

Hoe zal de film- en televisiewereld er volgens jou na deze pandemie eruitzien? Zal dit de entertainmentindustrie veranderen?

Ik denk dat we eigenlijk sowieso een soort toppunt hadden bereikt van reizen en een bepaalde hoeveelheid van alles. Ik vraag me af of mensen na deze ervaring misschien terug zullen keren naar de basis. We hebben nu ook tijd om creatief na te denken en ik denk dat die bruisende creativiteit daarna extra zal uitkomen.

Heb je al toekomstige plannen in Hollywood of elders?

Over mijn nieuwe film kan ik enkel zeggen dat ik opnieuw met producent Dirk Impens in zee ga en dat we nu volop het scenario aan het schrijven zijn. In Hollywood heb ik een fantastisch agentschap, CAA. Op dit moment staat er nog niets vast, al sluit ik zeker niets uit.

Tenslotte, heb je nog een boodschap voor ons Belgisch talent in deze moeilijke periode?

Ik hoop dat iedereen dit moment van introspectie gebruikt om alle creativiteit van binnen naar boven te halen.