Malek bliver til Mercury

by Tina Jøhnk Christensen October 16, 2018
Actor Rami Malek, Golden Globe nominee

paul marotta/getty images

Der var ingen underskrift på Maleks kontrakt, da han troppede op på Abbey Road Studios i London. Han var i betragtning til rollen som Queens forsanger Freddie Mercury i Bohemian Rhapsody og var for egen regning rejst adskillige gange til London for at lave research. Han var både nervøs og selvsikker på samme tid, da han skulle overbevise produceren Graham King og Queen om, at han var den rette til rollen.

”Det gjorde mig stærk at gøre det uden at vide om det blev til noget,” siger Rami Malek om at tage chancer for at få rollen som rockstjernen, der døde af Aids i 1991. ”Det var jo Abbey Road, så det var meget intimiderende. Samtidig gjorde det mig stolt, at jeg stod der med ryggen mod muren under meget vanskelige omstændigheder og bare gjorde det, jeg kom for at gøre.”

Sangprøven gik godt og Queens Brian May og Roger Taylor var tilfredse med, hvad de så og hørte. Malek havde også gjort et stort forarbejde inden mødet på Abbey Road. Han havde researchet og forberedt sig, mens han spillede andre roller som den psykisk syge Elliot Alderson i Mr. Robot og som fængselsfangen Louis Dega i Papillon. Under optagelserne af Papillon fik han sminkøren til at lave et tandsæt, som kunne give ham de fremskudte tænder som Mercury havde pga. de fire ekstra tænder i hans overmund. Det viste sig at være en vigtig detalje. Han følte sig med det samme usikker, da han kom tandsættet i munden.

”Hans unikke tænder påvirkede ham meget både som barn og gennem hele hans liv. Da han var dreng blev han kaldt ’Bucky’, så han blev hele tiden hånet og på sin vis plaget – det er måske et lidt for stærkt ord, men det påvirkede ham hele livet igennem. Han kunne ikke finde på at få sine tænder lavet, for der var noget uskyldigt og rent over ham.”

Magnetisk

I begyndelsen af sin karriere var Mercury sky og genert, og Malek bemærkede på flere ældre videooptagelser, hvor selvbevidst og tilbageholdende han var – sikkert pga. sine tænder. Men senere i hans karriere havde han stor karisma og en stærk magnetisk tiltrækningskraft under sin sceneoptræden.

”Jeg var meget fascineret over, hvordan en mand, der var gået igennem så meget i hans ungdom kunne være så selvsikker på scenen og have så mange mennesker i sin hule hånd” siger Malek. ”Han havde så utroligt meget karisma og mod på scenen, når han stod foran tusindvis af mennesker, men samtidig kæmpede han en kamp som ung mand og blev med at kæmpe – blandt andet for at finde kærlighed i en stor en del af sit liv. Han kæmpede også for at forstå hvad kærlighed var.”

Mercury blev også kendt for sin ekstravagante tøjstil. Malek havde det gevaldigt morsomt med at prøve kostumer, men det var også her han lod sig selv folde sig ud som Mercury.

”Jeg tilbragte utallige tider i omklædningsrummet og det var mens, jeg prøvede tøj, at jeg kunne skeje ud og være lige så dristig, som jeg ønskede at være. Der er mange skuespillere, der siger, at de kommer tættere på deres karakterer, når de tager deres tøj på. Det kunne ikke være mere sandt i forbindelse med Freddie Mercury.”

A scene from "Bohemian Rhapsody"

Som Freddie Mercury i en scene fra Bohemian Rhapsody.

20th century fox

 

Som en rockstjerne

Malek hyrede også bevægelsescoachen Polly Bennett, så han kunne øve sig på at bevæge sig som Mercury. Han valgte ikke at arbejde med en koreograf, for Queens forsanger havde en meget spontan og instinktiv stil. Derfor fik Malek alternative danselektioner, der blandt andet foregik i Londons Regent’s Park.

”Vi gik bare gennem parken, hvor jeg brugte de bevægelser, jeg havde lært på scenen. Det var næsten som en slags eksamen at gå ud og i den by, som han tilbragte så meget af sin tid i og bevæge mig som ham.”

Malek lavede desuden omfattende researcharbejde, hvor han betragtede alle de

videooptagelser af Queen og Mercury, som han kunne få fingrene i. Han ville ikke bare efterligne ham, selvom han intenst betragtede hans mindste bevægelser – som hvordan han røg på sin cigaret og hvordan hans mund bevægede sig, når han sang. Han ville derimod finde frem til essensen af mandens personlighed.

”Jeg lærte, hvor meget vi mennesker er i stand til – ikke bare i vores dagligdag men professionelt og kreativt. Jeg lærte ting, som jeg aldrig havde forestillet mig, at jeg kunne lære. Som at spille klaver. Jeg havde ikke engang været i nærheden af et klaver, så det var fantastisk at opdage, at hvis man øver sig nok på at udrette noget, hvor umuligt det end lyder, så kan man.”

Malek kunne dog ikke lære at synge som Mercury, og hans stemme høres kun få gange i filmen. Ind imellem gjorde man brug af den canadiske sanger Marc Martel, hvis stemme har en slående lighed med Mercurys – men ellers er det Mercurys stemme, man hører.

”Det var helt klart sangene, der var sværest og jeg ved ikke, hvad de ender med at bruge,” indrømmer Malek. ”Brian fandt Freddies første sangprøve med Bohemian Rhapsody i arkiverne, og de er ikke offentliggjort tidligere. Det er kommet med – og så har vi brugt min stemme ind imellem også.”

Under sin research gik det op for Malek, at han havde mere tilfælles med Mercury end han forventede. Queens forsanger blev født i Tanzania og hans fødenavn var Farrokh Bulsara. Hans familie flygtede til England, da han var 17 år gammel.  Maleks familie var også immigranter fra Ægypten.  De kom til Los Angeles i USA.

”Hans navn gjorde det svært for ham i London,” siger Malek om den unge Mercury. ”Men det var en detalje, der gjorde, at jeg forstod ham.”