Mit arbejde er det samme

by Tina Jøhnk Christensen March 1, 2018
Actress Alicia Vikander, Golden Globe nominee

hfpa/armando gallo

Alicia Vikander er først og fremmest kendt for sine dybe karakterskildringer i indiefilm som Den kongelige affære og hendes Oscarvindende præstation i Den danske pige. Men den 29-årige svenske skuespillerinde føler sig helt hjemme i den store Hollywood-actionfilm Tomb Raider.

”Mit arbejde er rent faktisk det samme,” påpeger Vikander, der dog skulle udføre hård fysisk træning for at kunne udføre de mange actionscener. ”Det er mit job at bringe så meget af min person, min kunstneriske kunnen og min lidenskab til alle film, jeg laver.”

Der er til gengæld meget forskel på omgivelserne på en stor Hollywoodfilm og en skandinavisk produktion, hvor Vikander startede sin karriere. På en skandinavisk film arbejdede der måske 50-60 mennesker på filmoptagelserne, mens der er 200-300 mennesker på en Hollywoodproduktion.

”Den store forskel handler om hvor mange mennesker, der er på filmoptagelserne,” siger Vikander, der også medvirkede i actionfilmen Jason Bourne. ”Jeg troede, at der ville være en forskel, men de følelsesmæssige forberedelser for mig som skuespiller er de samme.”

Det er den norske instruktør Roar Uthaug, der stod bag den norske actionfilm Bølgen, der har instrueret Tomb Raider.

”Det er altid vidunderligt at have den kulturelle forbindelse, fordi vi begge er fra Skandinavien, kan vi relatere til hinanden på en anden måde. Men vi talte desværre ikke svensk eller norsk, som vi måske havde håbet på, for så ville alle de andre ikke kunne forstå os.”

Alicia Vikander spiller Lara Croft før hun bliver den seje kvinde, som Angelina Jolie portrætterede i filmene Lara Croft: Tombraider fra 2001 og Lara Croft: The Cradle of Life fra 2003, da hun var 26 og 28 år gammel.

Vikander så begge film, da hun var teenager og var fascineret af karakteren.

”Jeg ville absolut elske at møde hende, for jeg synes, at hun er en vidunderlig skuespiller og et vidunderligt forbillede,” siger Vikander om Jolie. ”Hun har fortalte mange vigtige historier som producer og instruktør.”

Den ny Lara Croft film er baseret på et videospil, der kom på gaden i 2013. Filmen adskiller sig meget fra de film, Jolie medvirkede i for 15 år siden. Det er en helt ny version af heltinden. Man ser, hvordan hun udvikler sig fra at være en ung pige til kvinde.

”Jeg tror, at kvinder vil elske at se en kvinde i den rolle,” siger Vikander. ”Da jeg så kvinder være stærke i videospil første gang var det som en slags revolution. Man sikrede sig, at kvinder fik en plads i den verden også. Men 20 år senere er der sket meget og selvom hun er en bad ass heltinde, så er det på en anden måde i dag end i 1990erne. ”

Aliciia Vikander ina scene from "Tomb Raider"

Alicia Vikander in Tomb Raider.

warner bros/mgm

 

Vikander mener, at både unge piger og drenge vil kunne relatere til Lara Croft. Hun har de samme sårbare sider, som enhver 20-årig og forsøger at finde sin plads i verden.

”Jeg tror både, at man kan relatere til hende og se op til hende.”

Vikander startede sit produktionsfirma Vikarious Productions i 2016 sammen med sin agent og kollega, Charles Collier. Deres første projekt blev Lisa Langsteds Euphoria. Vikander spiller en af hovedrollerne overfor fransk-svenske Eva Green og britiske Charlotte Rampling.

”Det er en film om to søstre, der ikke længere taler sammen,” siger Vikander, der selv spiller rollen som en af søstrene i filmen. ”Der er mange kvinder i filmen, og der er samtidig mange talentfulde kvinder bag kameraet også.”

Vikander fik sit store gennembrud i den svenske instruktør Lisa Langsteds film Pure fra 2009. De samarbejdede igen på hendes film Hotel i 2013, og da hun ville lave filmen Euphoria sprang Alicia Vikander endnu engang til.

”Jeg er virkelig lykkelig for, at jeg nu har skabt en masse nye gode forhold til kvinder,” siger Vikander og henviser også til den ny kvindebevægelse. ”Der kommer også noget kunstnerisk og kreativt på bordet, og det er helt fantastisk at være en del af denne berusende effekt. Man kan se det gennemsyrer alt og alle – ikke alene i vores branche, men også i andre brancher. Det er virkelig spændende og styrkende for unge piger, der vokser op. Det er utroligt vigtigt, at de ved, at der sker forandringer og at det kommer til at gøre en forskel.”