Moderne genfortolkning af ”Flatliners”

by Tina Jøhnk Christensen September 30, 2017
Director  Niels Arden Oplev

Director Niels Arden Oplev 

getty images

“Flatliners” er Niels Arden Oplevs første studiefilm. Den danske instruktør har lavet flere engelsktalende film som hans seneste, “Dead Man Down”, men hans første studiefilm skulle være noget helt særligt.

“Der er noget magisk ved at lave en film for Sony, Warner, Paramount – og alle de store,” siger Niels Arden Oplev under et interview i West Hollywood. “Men jeg ville ikke lave hvad som helst.”

Niels Arden Oplev, der instruerede den skandinaviske version af “Mænd som hader kvinder” fra 2009, valgte at lave ”Flatliners” som sin første studiefilm. Det var først og fremmest pga. det fascinerende emne: Unge lægestuderende, der eksperimenterer med døden på egen krop.

“Det var emnet, der fangede min interesse for projektet. Det er et uhyrligt emne, at man begår selvmord for at se dødens kongerige og se hvad der er på den anden side, og så stole på at ens venner vil bringe én tilbage i live.”

”Flatliners” er ikke en opfølger til filmen fra 1990. Det en form for genfortolkningen af den originale film af samme titel. Denne film var instrueret af Joel Schumacher og havde Kiefer Sutherland og Julia Roberts i hovedrollerne.

”Det korrekte ord for den nye version er at det er en genfortolkning. Det er ligesom i teaterverdenen, hvor man genfortolker et stykke, der allerede er opført flere fange. Men det er ikke de samme karakterer, som i originalen, og vi har forstørret det hele lidt så det f.eks. foregår på et Ivy league medicinstudie.”

Kiefer Sutherland har også en mindre rolle i den ny udgave af ”Flatliners”, der altså kommer 27 år efter originalen. Han er 50 år gammel i dag og spiller underviseren Dr. Barry Wolfson.

“Kiefers tilstedeværelse i filmen er en form for homage til den tidligere film, og den var meget tankevækkende dengang i 1990, hvor verden var meget anderledes. Den moderne version reflekterer mere over vores samtid.”

Director Niels Arden Oplev and the cast of Flatliners

Director Niels Arden Oplev and the cast of Flatliners at the premiere and in action.

getty images/sony

 

 

Så troværdigt som muligt

Det er Ellen Page, der har hovedrollen som den unge lægestuderende Courtney, der var skyld i sin søsters død under en ulykke. Hendes skyldfølelse er hendes primære motivation til hendes ønske om at se døden i øjnene.

”Det er ikke de samme karakterer, og der sker andre ting med dem end i originalen. Det er en ny generation af unge mennesker, der begynder på dette ekstreme eksperiment, hvor de forsøger at rejse til dødens land.”

De unge lægestuderende eksperimenterer med at stoppe hinandens hjerter for derefter at sætte dem i gang igen for at opdage, hvad der sker i mellemtiden. Det er Courtney, der er den første i rækken. Efter hun vender tilbage til de levendes verden, er hun som forandret, og hendes søster – eller Courtneys underbevidste – kommer efter hende.

“En af de vigtigste ting for mig var at det skulle være så realistisk som muligt, da jeg frem for alt foretrækker troværdighed i den forstand at man skal kunne tro på at Ellens karakter virkelig ville gøre dette,” siger Niels Arden Oplev om det vilde eksperiment, Courtney begiver sig ud i. “Jo mere troværdigt det er, des bedre er publikums oplevelse, for hvis man bliver mistroisk vil det afbryde kommunikationen mellem filmen og publikum.”

Eksperimenterne eskalerer og da de andre studerende – spillet af Diego Luna, Nina Dobrev, Kiersey Clemons og James Norton – også vil prøve nær dødsoplevelserne bliver de mere og mere modige og forlænger tiden på deres hjertestop.

“Der udspringer også god drama af realisme,” siger Niels Arden Oplev, der ville have publikum til at tro på at disse unge rent faktisk var ivrige efter at eksperimentere med deres eget liv. ”Jeg behøver ikke at overbevise jer om, at virkeligheden er et vanvittigt sted. Vi mennesker er i stand til at skabe en virkelighed, som er fuldkommen vanvittig.”

Niels Arden Oplev ønskede desuden at vise en anden side af vores tid: De utroligt konkurrencemindede unge, som nutiden skaber.

“Unge mennesker i dag er meget anderledes fra unge mennesker i 1990. Der er et fuldkommen vanvittigt pres på dem i forhold til hvad de skal opnå. De skal konkurrere om de rigtige job og den rette karriere. Kiefer siger det i filmen: ’Vi er her ikke for at uddanne landsbylæger. Vi skal udvide den menneskelige viden. Det er ikke nok bare at blive en god læge. Man skal vinde en Nobelpris og blive milliardær’.”