Ny Dansk TV-Serie Fra Tre Ambitiøse Avaz-Brødre

by Tina Jøhnk Christensen March 20, 2020
Avasz brothers, Danish filmmakers

emilia staugaard

I 2017 overraskede Mehdi og Milad Avaz de danske kritikere og publikum med deres rørende og vellykkede debutfilm Mens vi lever. Brødrene er ikke uddannet fra den velrenommerede danske filmskole, men blev snart udråbt som dansk films fremtid, og bare 2 år efter stod de klar med filmen Kollision.

I dag er de aktuelle med TV-serien Alfa, der følger brødrene Adam og Jacob i deres kamp for at finde sig selv. Adam, der er børsmægler starter et narkokartel og Jacob, der er politimand, bliver hyret til at bekæmpe narkohandlen i Danmark. Denne gang er det Milad Avaz, der står både for manuskript og instruktion, og hans to brødre Misam og Mehdi Avaz er med som producere. Alfa forventes af få premiere til april på TV 2 Play og TV 2 Zulu.

I er tre brødre, der har skabt firmaet Rocket Road Pictures, og I har nu lavet to spillefilm Mens vi lever og Kollision – samt TV-serien Alfa, som har premiere på TV2 til april. Hvad er jeres mission?

Misam: Vores mission er at være fanebærere af en ny måde at lave film på, hvor budgetterne ikke behøver at være skyhøje for at producere godt indhold, der samtidigt leverer foder til sjælen for vores seere. Det kræver mere tid, energi og overblik - men i sidste ende er det der, vi skal være i en branche, der ændrer sig så hastigt som filmbranchen gør.

I arbejder som et team som henholdsvis producere, skribenter og instruktører. Hvordan får I dette samarbejde til at fungere optimalt på jeres projekter og hvorfor er det en succes?

Mehdi: Det er ikke altid nemt at arbejde sammen, da vi for det meste har forskellig smag, holdninger og visioner. Men når vi kæmper for vores visioner og drømme, så bliver produktet i sidste ende meget stærkere, end hvis man var alene om det. Milad og jeg er meget i sync. Vi forstår hinandens måde at se og forstå billeder på. Når Milad fortæller en historie eller en scene, så forstår vi hinanden instinktivt. Det er nok et produkt af, at vi har fulgt hinanden så intenst som vi har. Vi har såmænd også boet sammen i Los Angeles i fem år, hvor hver dag blev brugt på at snakke og udvikle film og serier.

I blev nævnt i Variety i 2018 som værende blandt de 10 europæiske filmskabere, som man skulle holde øje med. Sætter det et pres på jer for at leve op til det og har I høje ambitioner, som også handler om at skabe en international karriere?

Mehdi: I starten var vi udødelige og “nu skulle vi vise verden, at vi er de bedste”. Efter et par film og en TV-serie, så har vi lært virkelig meget og er blevet mere modne. Vi er nogle af de bedste til at fortælle en historie og eksekvere den, men vi har lang vej endnu og de mennesker, vi arbejder sammen med udvikler os mere og mere for hver dag. Det vigtigste er ikke at hvile i det vi er, men at have øje for, hvad vi kan blive.

I er ikke som de fleste danske filmskabere uddannet fra den velrenommerede danske filmskole. Hvordan har I dygtiggjort jer og placeret jer i toppen af dansk film?

Misam: Vi har altid haft vores måde at gøre tingene på her i livet. Vi har bevist, at hvis du har et godt manus og nogle passionerede folk, som gerne vil skabe en god fortælling, så er alt muligt. Når det er sagt, har vi også altid sørget for at parre os med de bedste, således at de kunne kompensere for vores huller i filmkundskaben. At vi bliver sammenlignet med toppen er da dejligt.

Det er Milad, der har skabt universitet for jeres aktuelle TV-serie Alfa, og han har også instrueret alle otte afsnit af serien. Hvad handler Alfa om?

Milad: Selvom Alfa på overfladen kan virke som en genkendelig thriller, så er det egentlig et eksperiment i at dykke ned i den eksistentielle frygt vi i min generation oplever for tiden. Jeg tror, at de fleste nu til dags kan genkende følelsen af at have truffet de rigtige beslutninger i sine formative år og nu sidder tilbage på et mageligt kontor med et lille sort hul i maven. Et lille sort hul i maven som mest er en frygt for, om man nu i virkeligheden er den bedste version af den, man kunne være. Med Alfa vil jeg gerne fortælle, hvad der sker hvis man trodser det normale liv. Hvis man vælger at forkaste de sikre rammer der er sat for en. Hvis man vælger at bryde de uskrevne regler der dikterer, at man skal gøre tingene på en bestemt måde. Hvis man lader det lille sorte hul diktere ens handlinger.

On the set of "Alfa", 2020

Milad Avaz med Lars Mikkelsen på sæt Alfa.

emilia staugaard

 

Hvordan fik du ideen til Alfa?

Milad: Idéen til serien startede faktisk efter, at en kammerat og jeg en aften var ude og købe noget weed til en hyggelig filmaften. På dette tidspunkt læste vi begge økonomi på CBS. Vores købsoplevelse var så forfærdelig, at vi begyndte at diskutere, hvordan det ville se ud hvis man adopterede moderne økonomiske principper til hash-markedet og hvordan vi ville bære os ad med at optimere det danske ulovlige narkomarked. Ud af det kom nogle rigtig sjove samtaler og skitser på et white-board. Sidenhen har jeg inddraget mine andre oplevelser, og dannet universet af Alfa. Ligesom hovedkarakteren, Adam, er jeg uddannet cand.merc., og ligesom hovedkarakteren blev jeg headhuntet til min stilling i en investeringsfond lige sprunget ud af CBS. Jeg har siddet med angsten i maven og forsøgt at tæmme min krop som dag ind og dag ud har skreget, at jeg er det forkerte sted. For mig var det nye eventyr at lave film og serier. For Alfas hovedkarakter, Adam, er det narko. Alfa er en stor thriller serie, men inde i kernen handler Alfa om langt de fleste danskere og deres dagligdag - bare trukket ud til ekstremerne.

I USA er der mange TV-serier, der bliver instrueret af forskellige instruktører. Milad, hvorfor valgte du at instruere alle episoder og hvad mener du, at det betyder for det færdige resultat, at der kun er en instruktør på?

Milad: Før Alfa havde jeg kun instrueret en kortfilm. Jeg har skrevet to manuskripter før, som jeg har haft et enormt frugtbart samarbejde med min storebror, Mehdi, omkring. Jeg har faktisk i høj grad inddraget hans stil og filmiske sans ind i min skriveproces af Mens vi lever og Kollision. Med Alfa forsøgte jeg virkeligt at ramme min egen sensibilitet. Jeg prøvede at skrive på en måde, der ikke var en forhandling mellem flere hoveder, men var ét kæmpe rod der kun kunne udfoldes af én hjerne - min egen. Derfor ville det også være et meget ambitiøst projekt at skulle sætte andre instruktører ind i. Det er på mange måder ikke en serie der lefler for seeren. Alfa er en serie for serie-elskere; for dem der vil udfordres. Enten følger du med, eller også er du tabt.

Du har tidligere nævnt for mig, at det kunne være overvældende for dig at lave TV-serien. Hvad var den største udfordring?

Milad: Jeg ser stadig Alfa som min baby. Og, som nævnt, kan det være svært at separere fortællingen fra mit eget væsen fordi den har haft hjemme i mit hoved så længe. Når man så skal inddrage 40-60 mennesker i afviklingen af projektet, så kan det knuse ens hjerte hver gang, det ændrer form fra hvad man troede det ville være. Men det har været en del af lektien som debuterende instruktør, og jeg har gudskelov haft mine brødre med hele vejen som samlede mig op fra støvet hver gang jeg lagde mig ned i fosterstilling. Mehdi og jeg har sådan en pagt om, at vi altid lover at hive fat i den anden hvis et take ikke er godt nok. Så på en måde er der et kvalitetsfilter, der hele tiden kigger over skulderen på en og sørger for man ikke forråder den vision, man havde inden man gik i gang med optagelserne. Den største udfordring var nok længden: At skulle skrive og instruere otte afsnit, back to back, og se sine brødre producere det hele, var en kæmpe mundfuld. Jeg synes dog lige akkurat, at vi overlevede det.

Jeres cast er relativt ukendte navne udenfor Danmark – bortset fra Lars Mikkelsen, der jo blandt andet arbejdede på House of Cards. Hvorfor det var vigtigt at have en skuespiller som Lars Mikkelsen tilknyttet projektet?

Milad: Jeg kan huske, at vi mødtes med Lars i en café på Enghave Plads i København. Det var lidt stort at sidde overfor en af mine yndlingsskuespillere. Nu har vi alligevel haft æren af at arbejde med nogle store navne, men med Lars føltes det alligevel som en anden kaliber. Han fortalte os, at han havde set frem til en mulighed for at lave noget sammen med os; og bare at høre de ord er nok til at mødet var et win. Men efter jeg havde fortalt ham om serien og karakteren og hvad jeg gerne ville med projektet, så rakte han bare hånden ud og sagde: “Skal vi gøre det?”. Jeg trykkede hans hånd og så gik vi brødre ellers på skyer resten af dagen. Jeg vil som sådan ikke sige det er vigtigt at have spillere som Lars Mikkelsen på projektet. Det var vigtigt at have Lars Mikkelsen med. Han har løftet sin karakter til noget ingen andre ville have kunne. Det var ikke fordi vi ledte efter en med hans internationale status. Vi ledte efter ham.

Er TV-serien solgt til udlandet?

Mehdi: ZDF i Tyskland er i gang med at sælge serien til hele verden, men pga. omstændighederne lige nu er alt på pause.

Har I nye projekter på skriveblokken? Milad: Vi har længe haft ambitionen om at lave mange flere projekter på én gang, og vi er tre meget forskellige mennesker. Både hvad angår filmsmag men også hvad angår professionelle roller - og derfor arbejder vi faktisk hver især på vores egne film lige nu. Misam arbejder på en stor komediefilm, en rigtig blockbuster, ved navn Natteravne. Mehdi arbejder på en fantastisk amerikansk dramafilm, ved navn Vita. Jeg er i gang med at skrive en international anden verdenskrigsfilm i sammenspil med DFI, SF og Lionsgate.

Hvor vil I som firma gerne være om 10 år? Hvad er jeres drømme?

Mehdi: Fremtiden i Rocket Road Pictures ser en smule anderledes ud end hvordan vi hidtil har arbejdet. Som Milad nævnte, arbejder vi tre brødre på hver vores projekt de næste par år. Vi oplever nemlig, at vores uenigheder ofte bunder i hvilke projekter, vi vælger at prioritere først. Derfor har vi delt vores selskaber op således, at hver bror løber i mål med sit projekt i sit eget selskab, og så kan de andre brødre altid supplere med deres kernekompetencer så snart det skulle være aktuelt. På den måde kan man hver især følge sine drømme og ambitioner og vi kan beskytte vores utroligt tætte broderskab på en mere sund måde.