Pilous internationale eventyr

by Tina Jøhnk Christensen April 10, 2017
Actor Pilou Asbaek

getty images

Danske Pilou Asbæk har lavet en international strategi for sin karriere, men det er ikke bare berømthed og penge, der er på spil. Den 35-årige danske skuespiller ser det som et kæmpe personligt eventyr med både socialt og kulturelt udbytte.

 

Danske Pilou Asbæk har lavet en velplanlagte strategi om at skabe en international karriere. Den er kommet tidligere end planlagt, og det takker han blandt andet sine andre danske kollegaer for. ”Jeg går i fodsporene på Mads og Ulrik, Jesper og Nikolaj og de drenge der, som har sparket døren ind til Hollywood,” siger 35-årige Pilou Asbæk om sine danske kollegaer Mads Mikkelsen, Ulrik Thomsen, Jesper Christensen og Nikolaj Coster-Waldau, der alle har banet vejen for sine landsmænd.

Pilou Asbæk har desuden nydt god gavn af sine ældre kollegaers erfaring på den internationale filmscene, og han bruger dem som sparingspartnere. ”Der er vi jo dejlige i Danmark, fordi vi er stolte på hinandens vegne for så mange mennesker er vi heller ikke, ” siger Pilou Asbæk. ”Så jeg har sparret og brugt Mads rigtigt, rigtigt meget de sidste to år. Jeg ringer til ham og spørger ham konkret: ’Hvad gør du der og der? Hvad er din erfaring?’”

Pilou Asbæk medvirkede i den store Hollywoodfilm Ben-Hur, hvor han spillede den store romerske præfekt Pontius Pilatus, og han er i øjeblikket aktuel i filmen Ghost in the Shell, hvor han som Batou spiller overfor Scarlett Johanson. Snart er han aktuel i Woodshock overfor Kirsten Dunst.

Men Pilou Asbæk tager ikke sin succes for givet. ”Jeg beskytter mig selv ved at sige, at alt det her er et eventyr. Men jeg vil gerne have at eventyret går lidt i en særlig retning nu. Det kan jeg bestemme mere og mere jo mere jeg får lov til at lave herovre.”

 

Skurkeroller med accent

Man kommer ikke sovende til en Hollywoodfilm. Det har Pilou Asbæk meget hurtigt lært. Man skal selv være meget aktiv på at gøre opmærksom på sig selv for overhovedet at komme i betragtning. Derfor siger han også ja tak til roller, som måske ikke er lige så interessante som dem, han har haft mulighed for at medvirke i i Danmark som f.eks. i Kapringen (2012), den Oscarnominerede Krigen (2015) eller i tv-serien Borgen (2010-2013).

”Hvis jeg vil begynde at spille mere differentierede roller, så bliver jeg nødt til at lære sproget, kulturen og hvordan man laver film, så det har været fuldstændig tilrettelagt,” siger han om at måtte tage mindre filmroller i store internationale produktioner. ”Der er noget, der hedder udbud og efterspørgsel og lige nu er vi i en position, hvor jeg får tilbudt skurkerollerne, fordi jeg har accent.”

Men det skal han nok få ændret, påpeger kan. For Danmarks udbud kan ikke helt tilfredsstille hans behov. ”Hvis jeg nu skal være helt ærlig, så er materialet ikke altid godt nok i Danmark, og jeg er heller ikke altid den rette til det materiale i Danmark.”

 

Det sociale aspekt

Det er ikke det økonomiske udbytte, der er det vigtigste for Pilou Asbæk i forhold til hans internationale karriere. Det er helt klart de menneskelige relationer han skaber. ”Det vigtigste et er at møde mennesker, der er pissehamrende dygtige,” siger han. ”Jeg kan godt lide at møde mange forskellige mennesker.”

Pilou Asbæk kommer godt omkring. Han var blandt andet i Rom og i den historiske by Matera under optagelserne af storfilmen Ben-Hur. Han var i Kina for at indspille en mindre rolle i The Great Wall, og i New Zealand for at indspille Ghost in the Shell.”Det sociale liv er bare så hyggeligt, og vi deler jo ikke kun karriere, vi deler jo også liv.”

Pilou Asbæk mødte Scarlett Johanson første gang under optagelserne af Lucy (2014), hvor de blandt andet havde en sexscene med hinanden. Til Ghost in the Shell var de sammen på træningslejr i to måneder, hvor de skulle lære at håndtere våben, træne kampsport og lære om taktik i krigsførelse, så der kommer man tæt ind på livet af hinanden. ”Hun er en fantastisk dejlig kvinde,” siger Pilou Asbæk om sin kollega, der også har danske rødder. ”Hun er en fantastisk skuespillerinde, og vi er blevet meget, meget gode venner. ”

 

Flere fans

For Pilou Asbæk var det også en drøm at få rollen som Euron Greyjoy i Game of Thrones. Her havde producerne D.B. Weiss og David Beinoff selv fået øje på Pilou Asbæk gennem den danske tv-serie Borgen, hvor de også havde opdaget Birgitte Hjort Sørensens talent. ”Det har været en kæmpe oplevelse,” siger Pilou Asbæk, der blev taget ved hånden af Game of Thrones-stjernen Nikolaj Coster-Waldau og hurtigt blev en del af ’familien’. ”Det er drøm, der er blevet virkeliggjort. Jeg har været så stor fan af den tv-serie i så mange år og så lige pludselig at få lov til at være en del af det med så gode kolleager både foran og bagved kameraet. Det er helt vildt.”

Han har desuden snust en smule til, hvordan en international karriere kan føre til international berømthed. ”Det har været voldsommere,” siger Pilou Asbæk om fans fra den megapopulære Game of Thrones. ”Lige pludselig kan jeg godt mærke, at det her altså ikke er Borgen-fangrupper. Det her er GOT og det er så massivt. Men jeg har kun fået positiv respons. Måske er der en enkelt der har skrevet noget på twitter, men det har været overvældende positivt. ”