Så blir nya Hollywood

by Magnus Sundholm May 14, 2020
Swedish producer Anders Tangen

Producenten bakom flera av Norges mest framgångsrika Netflix-serier räknar med att corona på sikt leder till positiva ändringar i film- och tv-branschen.

–      Man måste självfallet diskutera resultatet av själva krisen först. Men vi måste också prata om nya möjligheter, säger producenten Anders Tangen på telefon från Norge.

Han hann precis slutföra inspelningen av tredje säsongen av Norsemen innan coronavågen rullade in över världen.

–      Många står nu inför helt nya ekonomiska utmaningar och svåra avgörelser. Men när det är klart tror jag att också den här nya epoken inom film- och tv-branschen kan föra med sig mycket positivt.

 

Tangen, som 2012 fick sitt internationella genombrott med Lilyhammer på Netflix, följde upp succén med serierna Dag, One Night, Norsemen, Home For Christmas och Magnus. Den norske producenten förklarar att han som oberoende i film- och tv-branschen blivit van att tänka annorlunda och att det när vi nu kliver in i en ny period kommer att vara avgörande för att lyckas.

–      Man måste verkligen följa med på vilka trender som råder i samhället och inte vara rädd för att tänka nytt, säger Tangen som när han bestämde sig för att göra PR för Norsemen på egen hand fick bevisat att kreativitet lönar sig.

Med insikt om at Netflix inte har möjlighet att marknadsföra alla sina serier inledde han en egen, mycket effektiv Facebook-kampanj där han med en budget på 185 000 kronor nådde 5,5 miljoner personer.

Serien blev en braksuccé och Tangen fick erbjudande om att producera efterföljande säsong av Vikingarna som Netflix-original. Från säsong ett valde han då en annorlunda strategi för att nå tittare internationellt.

-       Vi var de första som spelade in en serie parallellt på engelska och lokalspråket. Det gjorde att vi kunde erbjuda en norsk version här i Norge och en engelsk version i resten av världen.

 

Men tillbaka till nutiden. För även om man är bra på att komma på nya möjligheter kommer corona-perioden givetvis att också innebära katastrofala följer för många.

–      Vi vet ju inte ännu om produktioner som skulle dra igång senare i år kommer att bli av. Många lär tvingas att ställa in serier, men utgifterna måste fortsätta att betalas. Väldigt många kommer att gå i konkurs, säger Tangen som tror att det inte längre innebär någon stigma att lägga ner.

–       Vi får stålsätta oss för att det kommer att ta ett tag. Somliga tror att det kommer att passera relativt snabbt, men det gör inte jag. Vi måste fråga oss själva vad som är normalt, vad det nya normala innebär. Det är inte säkert att det blir vårt normala. Dessutom finns det en psykologisk faktor med i bilden, den fruktan vi bär inom oss. Just nu sitter vi bara på staketet och väntar.

 

Tangen pekar vidare på kedjereaktionerna, som kommer att leda till problem rent logistiskt.

–      Många produktioner läggs på hyllan nu. Samtidigt fortsätter man att planera produktioner som ska dra igång i höst. Frågan är vad man gör med dem? Det blir en komplicerad uppgift, vare sig man är i Oslo eller i Hollywood.

–      Flera sitter och väntar på vad som ska hända. Ta exempelvis Billions, som precis hann avsluta sjunde avsnittet av senaste säsongen. Sen corona satte stopp. Vem vet när de kan fortsätta spela in, eller vad som sker med serien om arbetet skjuts fram till oktober? Då kan flera av skådespelarna redan vara inbokade på andra projekt. Det är något vi ser hända i Norge nu. Det kan också resultera i intern konkurrens mellan strömningstjänsterna. Min teori är att det blir budkrig om skådespelarna för att säkra deras medverkan. Det blir färre serier och en kamp om resurserna.

 

Men det är inte bara produktionsbolagen som känner av pressen. Strömningstjänsterna, som tack vare världens nerstängning just nu kan glädja sig åt massvis med nya abonnenter, får räkna med att konkurrensen om tittarna kommer att bli stor.

-       När det gäller hur innehållet ska se ut blir det en kamp om resurserna och till slut en kamp om tittarna. Jag kan bara gå till mig själv när jag handlar om abonnemang. Just nu har jag fem stycken. När jag har sett färdigt det mesta vill jag inte betala mer för dem. Till nästa år lär det blir dragkamp om att behålla abonnenter och tittare. Just nu är alla nöjda eftersom de sitter hemma i karantän och ser på tv, men vad händer när det inte längre finns fler serier och företagen inte har något nytt att lägga ut?

Tangent tror att lösningen är att hålla tillbaka material så länge det är möjligt.

-       Hade jag varit dem hade jag nästan inte släppt något nytt förrän i höst. På sommaren ser man oavsett läge mindre på tv. Kampen kommer att stå nästa år.

 

En annan förändring i filmbranschen är att det inte längre är möjligt att resa som förr. I varje fall inte på ett bra tag. Hollywood kan inte filma i Europa eller i Latinamerika, som är mycket billigare.

–      Vi kan inte heller importera skådespelare eller arbetskraft, säger Tangen.

–      Allt kommer att tvingas spelas in i USA. Det kan bli på det sättet i flera år. Om vi hade planerat att filma en serie i Irland, Tjeckien eller London, eller om vi hade fått skattelättnader för det, hade det inte spelat någon roll. Det går inte. Man kan inte resa in eller ut ur Tjeckien på ett år.

Han hade själv planerat flera resor till USA under 2020. Nu är alla inställda.

Vad är då lösningen på problemet?

–      Vi får filma i närheten där folk befinner sig. Vi överväger exempelvis att använda skådespelare som är gifta med varandra. Ett annat alternativ för att reducera smittrisken är att anlita skådespelare som bor i samma område. Det kan bli likadant med inspelningsteamet. Men det leder också till ökade kostnader när man måste ha backup om någon blir sjuk, säger Tangen och berättar om en norsk produktion just nu som har fyra till fem extra sminkörer ifall någon skulle börja hosta eller måste skickas hem.

 

Producenten har själv varit med om att en skådespelare måste tacka nej på grund av en familjemedlem.

-       Han drog sig ur för att dottern har astma. Det är sånt man måste vara förberedd på. Vid ett sånt tillfälle kan man kanske värdera att sätta regi- och kameraman i karantän, säger Tangen som inte utesluter att man i framtiden kan tvingas sätta hela inspelningsteamet i karantän i två veckor innan jobbet kan dra igång.

-       Då måste alla bo på samma hotell och ingen får träffa någon annan eller ha kontakt med någon annan förrän inspelningen är över.

Tangen hoppas inom kort kunna dra igång inspelningen av ”One night”, en remake av den norska tv-serien En natt. Den passar coronoatider bra eftersom den utspelar sig under en blind date mellan två personer som under tio halvtimmar möter varandra på skärmen.

–      Just nu kan vi filma scenerna där det är bara är en eller två personer i ett rum. Men vi kommer att ha ett minimum av statister och då hålla skådespelarna avskilda. På så sätt kan vi kanske klara det. Men vi måste bara förbereda oss på att göra saker annorlunda nu. Och förr eller senare måste någon kyssas, slåss eller hamna i en gruppsituation. Vad gör vi då? Det blir en av de många utmaningarna framöver.

 

Resultatet av alla inskränkningar leder såklart till färre nyinspelningar. Blir krisen dessutom långvarig kommer strömningstjänsterna efterhand att få slut på färdigproducerat innehåll. Men enligt Tangen kan det vara positivt, för ett fåtal.

-       Vi som har en del serier som ännu inte är sålda borde ha is i magen. Nästa år blir det en guldålder för oss. Företaget kommer att köpa allt de kan lägga vantarna på för att fylla kanalutbudet. Har man en serie som inte nödvändigtvis annars hade passat en kanal blir det omvärderat nu. Det kommer att leda till en ny marknad. Men det är såklart många komplexa scenarier som vi inte har svar på.

Han tar sin egen serie, Magnus, som exempel.

–      Många linjära kanaler visste inte helt var de skulle placera den. Men nu ändras det. Många lär efterhand köpa fler vågade eller kreativa serier.

 

Han tippar att biofilmen kommer att känna av corona än mer och påminner om att filmbolagen och producenter fram till viruset levt gott på den. Pengarna kommer automatiskt in från biograferna, medan tv-serier är mycket mer kostnadskrävande eftersom de är längre och måste hämta pengar från själva produktionen.

–      Frågan är när biograferna öppnar igen, om folk kommer att chansa och sätta sig i en sal med massa andra människor? Jag tror inte det. Kanske blir det nya regler om att man måste sitta på var tredje rad. Men har biograferna råd med det och vad ska de stora filmstudiorna leva av? Många skådespelare har stora intäkter från film och om de inte får lön blir tv framtiden. Då pressas priserna. De stora blir bara större. Jag är mycket bekymrad för biofilmen. Den var i trubbel redan innan corona.

 

Tangen räknar med att många inom filmbranschen måste se sig om efter nya jobb.

-       Kom ihåg att Marvelfilmerna har dragit in de stora pengarna. Men vad händer med dem nu? Kommer de att tvingas avskeda mycket folk? Kommer tv-filmen tillbaka? I vår bransch sker förändringar hela tiden och jag försöker tänka positivt. Men vi måste igenom en stentuff omställning innan det kan leda till en positiv förändring.

Han påminner om de senaste årens omfattande turbulens i Hollywood.

–      Det är bara att se på oron med manusförfattare och agenter. Kanske måste det här till för att vi ska röja upp i den gamla byråkratin. Kanske blir det de unga, de som tänker nytt och enkelt, som överlever? Det är lite såna youtube-tendenser nu. Vi mister de stora, men det blir kanske inte lika mycket fokus på pengar. Vi blir mer upptagna av det konstnärliga och hittar nya sätt att berätta historier på.

Han avslutar:

–      Vi får förbereda oss på att förenkla historierna. Vi kan inte bara göra storslagna saker längre. Enligt min spåkula blir det en slags stilla revolution. Vänta ska du se - om ett halvår är Hollywood totalförändrat.