Suomalaistaustaisia Hollywoodin tähtiä

by Erkki Kanto May 19, 2020
Actor with a Finnish heritage

hfpa

Vuosikymmenten ajan Hollywoodilla on ollut maagista vetovoimaa – myös Suomeen. Viihdeteollisuudesta löytyy paljon ensimmäisen, toisen ja kolmannen polven suomalaisia. Monen tähden mummut ja vaarit tai vanhemmat ovat 1800-luvun lopulla Amerikkaan muuttaneita siirtolaisia.

Christine Lahden isovanhemmat muuttivat Yhdysvaltoihin kauan sitten. Isoäiti Lahti oli suosittu suomenkielisen radio-ohjelman tekijä Michiganissa. Christine sanoo olevansa ylpeä suomalaiselta isoisältään saamastaan Lahti-sukunimestä eikä ole halunnut siitä luopua. Kangerteleva alku-ura kului lähinnä teatterissa, kunnes hän pääsi mukaan aluksi televisioon ja sitten elokuviin.

Elokuva Swing Shift toi Christine Lahdelle Oscar-ehdokkuuden, hänen ohjaamansa Lieberman in Love Oscar-palkinnon ja muun muassa TV-sarja Chicagon lääkärit on tuonut sekä Golden Globe- että Emmy-palkinnot.

Jessica Lange syntyi Minnesotan osavaltiossa, maaseudulla, suomalais-puolalaiseen perheeseen vuonna 1949. Hänellä oli kolme sisarusta ja hän kuvailee perhettään sanalla ”omituinen”. Koska isä oli myyntimies ja opettaja, perhe muutti 12 kertaa ennen kuin Jessica oli oppikoulussa. 

Elokuvat auttoivat nuorta Jessicaa sopeutumaan. Hän eli niiden haavemaailmoissa ja vietti kokonaisen kesän saadakseen itsensä uudelleen ja uudelleen kyyneliin Tuulen viemää-elokuvan loppukohtauksessa.

King Kong-elokuva toi Jessican pinnalle ja johti moniin rooleihin. Jessica Lange on saanut lukuisia Golden Globe-tunnustuksia, sivuosa-Oscarin elokuvasta Tootsie, lyömätön lyyli ja pääosa-Oscarin filmistä Blue Sky.

Lapsena Jessica asui joskus isovanhempiensa luona ja oppi silloin hiukan suomea isoäidiltään. Sam Shepardin kirjoittamassa ja ohjaamassa elokuvassa Far North Jessica laulaa suomenkielellä.

Baywatch-tähtenä maailmanmaineeseen noussut Pamela Anderson syntyi British Columbiassa, Kanadassa vuonna 1967. Suvun juuret ovat Suomessa, sillä isoisän isä Juho Hyytiäinen on kotoisin Keski-Suomesta, Saarijärveltä. Hän vaihtoi nimensä Andersoniksi muuttaessaan Kanadaan vuonna 1908 ollessaan 19-vuotias. Alkuperäisen nimen ääntäminen on ilmeisesti tuottanut vaikeuksia uudessa kotimaassa.

Pamela Anderson aloitti näyttelijänuransa pienissä televisiomainoksissa. Hänet keksittiin varsinaisesti British Columbian Lionsien amerikkalaisen jalkapallon ottelussa, kun hän istui katsomossa Labatt’s-paita yllään. Televisioryhmä kuvasi povekasta Pamelaa niin pitkään, että Labatt’s-olutyhtiö palkkasi hänet mainostensa Blue Zone Girl -tytöksi.

Matt Damon nousi vauhdikkaasti elokuva-alan pinnalle sekä näyttelijänä että käsikirjoittajana. Hänen isoisänsä on äidin puolelta Suomesta ja isän mummo ja vaari Ruotsista. Isoisän sukunimi oli Pajari, mutta hän vaihtoi sen muutettuaan Amerikkaan.

Matt Damon kertoo isoisästään: ”Veljeni ja minä olemme perineet häneltä tietynlaista ylpeyttä. Isoisä ei koskaan ottanut keneltäkään vastaan apua. Hän kasvoi suurien pulavuosien aikaan myyden ja korjaten kenkiä työkseen. Isoisä kertoi meille lapsille tarinaa siitä, kuinka suuri asia oli, kun hänen palkkansa nousi 3,5 senttiä. Olen puhunut veljeni kanssa tietyistä luonteenpiirteistä, esimerkiksi työmoraalista. Olemme miettineet, onko se suomalaista perintöä vai peräisin pelkästään isoisältäni, siitä en ole varma.”

Renée Zellwegger on ilahduttanut meitä upealla suorituksellaan elokuvassa Judy sekä myös Bridget Jones-tulkinnoillaan. Hän syntyi norjalaisen äidin ja sveitsiläisen isän tyttäreksi, mutta tähden äidinäiti oli suomensaamelainen. Renéen äiti Kjellfrid Irene Andreassen on Norjan kveeni ja saami ja asui Norjan pohjoisosassa.

Kveenit ovat Pohjois-Norjan eli Ruijan suomalaisperäistä väestöä. He ovat Jäämeren rannikolle 1700- ja 1800-luvuilla Tornionjokilaaksosta, Peräpohjolasta ja Lapista muuttaneiden suomalaisten jälkeläisiä. Tästä väestöryhmästä käytetään myös nimitystä Ruijan suomalaiset sekä norjansuomalaiset.

Suomalais-japanilainen Amy Hill, losangelesilainen näyttelijä ja käsikirjoittaja, joutui nuorena neitona päättämään lähteekö isän kotimaahan Suomeen vai äidin kotimaahan Japaniin. ”Isäni oikea nimi oli Keltamäki. En kuitenkaan tiennyt sitä ennen kuin isä sai onnettomuudessa surmansa ja kävin hänen papereitaan läpi.”

Monissa televisiosarjoissa ja elokuvissa näytellyt Amy Hill on uudelleen tehtävän Magnum P.I.:n Teuila ”Kumu” Tuileta, Robin Master’in kartanon kuraattori.