Viggo Mortensens sjove side

by Tina Jøhnk Christensen November 19, 2018
Actor Viggo Mortensen, Golden Globe nominee

roy rochlin/getty images

Viggo Mortensen morede sig gevaldigt, mens han læste manuskriptet til Green Book og lo højlydt flere gange. Karakteren Tony Lips kommentarer fik ham til at le højlydt, men gjorde ham samtidig nervøs for at sige ja til instruktøren Peter Farrelly tilbud. For det første var filmen baseret på en virkelig historie og Tony Lip italiensk-amerikaner, hvilket Viggo Mortensen som bekendt ikke er. For det andet var Viggo Mortensen ikke sikker på sit komiske talent.

”Jeg var nervøs for det,” siger Viggo Mortensen om udfordringen. ”Men det gik hurtigt op for mig, da jeg begyndte at samarbejde med Mahershala Ali, at det var som alle former for skuespil: Det handler om timing og om virkelig at lytte til den anden skuespiller. Det er som musik. Hvis man er for hurtig, er det ikke sjovt. Hvis man kommer for sent, er det ikke sjovt. Så man skal vide lige præcist, hvornår man skal reagere og så reagerer publikum også. Så virker det. Det er som en dans.”

Mortensen lo endnu mere anden gang han læste manuskriptet. Og endnu mere tredje gang. Han følte sig samtidig også mere og mere sikker på, at han kunne portrættere Tony Lip – ligesom da han skulle vænne sig til tanken om at spille Sigmund Freud.

”Det er det samme hver gang,” siger Mortensen om at ’finde’ sin karakter. ”Man forsøger at finde frem til, hvordan det er at se på verden fra en anden synsvinkel end ens egen. Det er altid mit job. Denne gang var han ret langt fra min egen personlighed, og da Peter Farrelly tilbød mig rollen og jeg læste jeg manuskriptet tre gange, havde jeg svært ved at vænne mig til ideen. Men jeg syntes bedre og bedre om det, hver gang jeg læste det. Det var et godt tegn.”

A scene from "Green Book"

Med Mahershala Ali i en scene fra Green Book.

universal pictures

 

Det var en smittende fortælling om to vidt forskellige mænd – den sofistikerede og intellektuelle gentleman og geniale musiker, Don Shirley – der også er afrikansk-amerikaner – og Tony Lip – den italiensk-amerikanske mand fra Bronx, der først og fremmest tænker på at føde sin familie med diverse småjobs, der kommer hans vej. Da han bliver fyret fra sit job som altmuligmand – og udsmider fra den berømte Copacabana i New York, bliver han tilbudt et job for pianisten Don Shirley, der skal på tour i det sydlige USA. Tony Lip er åbenlyst racist, og derfor var der en del sammenstød mellem de to mænd på deres tur gennem USA.

”Der var visse scener, hvor jeg var glad for, at jeg havde et godt forhold til Mahershala, for jeg skulle sige nogle frygtelige ting til ham,” siger Viggo Mortensen om sin medspiller, der vandt en Oscar for sin rolle i Moonlight og spiller Don Shirley i Green Book. ”Men der var ingen, der stillede sig på bagbenene – alle var fuldkommen forpligtede til at fortælle historien så sandt og akkurat som muligt.”

Green Book foregår i 1962, og det var ikke en ukompliceret affære for en sort mand at rejse i sydstaterne, hvor raceopdeling stadig var lov. Også selvom man er en verdensberømt pianist. Derfor skulle Tony Lip – væbnet med en rejseguide med titlen ’Green Book’ - hjælpe Don Shirley omgå den stramme lovgivning og påpege, hvor en sort mand måtte befærde sig og hvornår. Samtidig skulle han fungere som hans bodyguard, når racismen kogte over.

”Han vil købe et jakkesæt,” fortæller Viggo Mortensen om en scene i filmen, hvor den rige Don Shirley befinder sig i en tøjbutik i sydstaterne. ”Sælgeren er ikke en ond mand. Han er venlig og smilende, men da det går op for ham, at den sorte mand vil prøve et jakkesæt, mens en hvid mand ser til, kommer der et stort pres på ham, for det er i modstrid med normerne:  Sådan gør man bare ikke.”

Det er Peter Farrelly, der er kendt for komedier som There is Something About Mary (1998) og Dumb and Dumber (1994), som han har lavet sammen med sin bror Bobby Farrelly, der står bag Green Book. Det er første gang han laver en film, der ikke er en decideret komedie, og det er Viggo Mortensens første karakter, hvor han for alvor viser, at han har komisk talent.

”Peter Farrelly er helt klart en meget morsom mand, og han har en meget fin fornemmelse for komik, så jeg lyttede indgående til ham,” siger Viggo Mortensen endelig om sin tilgang til rollen.